DE SYV SANGE TIL VERDEN

Ni unge MGK-elever fra Region Midtjylland har på baggrund af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling skrevet og komponeret syv nye sange, der skaber sanselige, følelsesmæssige og konkrete billeder på nogle af de verdensmål, som børn kan relatere til deres eget liv. Sangskrivernes kreative proces er blevet hjulpet på vej af sangskriver og rapper Gisli Gislason, der har fungeret som sangskriver-mentor for MGK-eleverne.

Her på siden kan du læse om sangskrivernes tanker bag deres værker, lytte til sangene i MGK-elevernes egne indspilninger samt downloade noder og sangtekster.

LILLE DU

Sangen giver nogle billeder på, hvad det vil sige at være barn i Danmark i forskellige familier. Nogle går i smart nyt tøj, andre i aflagt tøj, nogen får læst historier højt og spiser flæskesteg til jul. Med et par musikalske referencer til den nu afdøde nationalskjald Kim Larsen, stiller sangen spørgsmål til refleksion. For hvad er det egentlig, der gør os glade, når det kommer til stykket, og hvad er det vigtigste for os her i livet? Tøj? Kærlighed? Mad? Vores gode fantasi? Mor og far?

Marie Møller Foged og Søren Lausen Henriksen (MGK Midtvest) kommer fra Viborg og har sammen skrevet sangene ’Lille du’ og ’Sommeren er i hus’: ”De børn, der skal synge og dykke ned i sangen ’Lille Du’ skal kunne stille spørgsmål og blive interesserede i forskellige baggrunde og økonomisk opvækst. Det har været nogle spændende spørgsmål at dykke ned i”. 

FOR ENDEN AF ET EVENTYR

Sangen giver os billeder på, hvordan det mon er at leve som en fisk i havet. Det lyriske univers lægger op til at fantasere og forestille sig livet under havoverfladen. Sangen beskriver også vores tid som et eventyr, der er ved at ende. Men hvad skal der til for, at vores og verdens eventyr ender godt? Hvilken vej skal vi gå, og hvad skal vi huske at have med os på vores vej? Håb, kærlighed, omsorg for dyr og planter? Optimisme?

Sangen er skrevet af  Jon Nordmann Ottarsson, alias ‘Drengen i Busken’ (MGK Østjylland, Aarhus): ”For enden af et eventyr er historien om en islandsk dreng, der igennem sin nysgerrighed for vand opdager, at han har en evne til at tale med havdyr”.

JEG LEVER OG JEG ÅNDER

Dette er en sang med mange betydningslag. Den tager udgangspunkt i håbet om at give en smuk verden videre til kommende generationer. Den opstiller nogle billeder, som vi får lyst til at undersøge – hvordan ser mon ånde, lange skygger og stille morgentimer ud? Sangen er samtidig en hyldest til livet, som har værdi i sig selv. Livet er dyrebart og meningsfuldt, og det skal vi værne om – også for fremtiden.

Sangskriveren Magnus Lyngdorf Steffensen (MGK Østjylland) er fra Grenå.

TIL VORES JORD

Sangen lægger op til at have fokus på hverdagsvaner. Tag gerne en snak om ressourcer, og hvordan vi kan genbruge og inddrage naturens ressourcer på en sjov og legende måde i vores hverdag. Kan du fx bruge emballagen fra madindkøb på nye måder til at skabe fantasifulde væsener? Kan man ’male med naturens farver’ og inddrage ting fra naturen i kunstværker? Eller kan du give din gamle kop eller skål nyt liv ved at male den?

Sofie Steffensen Bach og Emma Lillelund Saaugaard (MGK Midtvest i Holstebro) har sammen skrevet ’Til vores jord’: ”Sangen handler om de små valg, man står over for i hverdagen, som har indflydelse på vores jords klima – især for at belyse, hvilke små tiltag vi som forbrugere kan gøre i en travl hverdag!”

SOMMEREN ER I HUS

Sangen forholder sig til den varme sommer, vi havde i 2018 – på godt og ondt. Den skaber nogle sjove billeder på, hvordan vores liv forandrer sig med klimaforandringerne. Vestkysten går nu ind til Herning, vi malker gazeller, og Jens Hansens får er her ikke længere. Selvom der i Danmark tit er regn og rusk, og vi drømmer os væk til sol og sommer, så er der alligevel så meget, vi skal passe på – ikke bare i vores lille land, men over hele kloden…

Marie Møller Foged og Søren Lausen Henriksen (MGK Midtvest) kommer fra Viborg og har sammen skrevet sangene ’Lille du’ og ’Sommeren er i hus’: ”Med et humoristisk udtryk har vi skrevet en sang, der handler om det absurde ved de konsekvenser, som global opvarmning har for vores planet, og at man kan vende de stigende temperaturer til at være noget positivt for mennesker som os, der bor et land, hvor vi er vant til koldt vejr, regn osv.

DRØM OM SELVHJÆLP

En poetisk og lyrisk sang, der lægger op til refleksion over temaet social trivsel og sundhed. Sangen rummer både alvor, dybde og håb og leder tankerne hen på spørgsmålet: Hvordan kan vi navigere i en verden, som, vi ved, er truet? Svarene findes inde i os selv, og vi kan ved at inspirere og hjælpe hinanden finde svar på de store spørgsmål, der præger vores tid. Når vi deler vores tanker, følelser og bekymringer med hinanden, kan vi sammen få idéer til at gøre tingene på nye måder.

Emil Johannsen (MGK Østjylland i Randers) har skrevet sangen: ”Den er dedikeret til en ven, som imod alle odds valgte at ’fikse sig selv’, og på den måde tændte et håb i mig. Den er ikke en vred opsang, men et kram i øjenhøjde til dem, der ikke kan se, hvordan alt det her skal kunne få en god slutning.”

LIVET I HAVET

Sangen ’Livet i havet’ skaber et poetisk og drømmende univers, hvor vi oplever livet under havoverfladen. Vi hører også dyrene råbe om hjælp – kan vi høre dem? Sangen pirrer nysgerrigheden og giver os lyst til at gå på opdagelse i havet. Hvordan bevæger dyrene og planterne sig, og hvad sker der på bunden af havet? Hvordan er det at være en fisk i havet, hvor der er smukt, men samtidig forurening og efterladte ting fra mennesker? Hvordan drømmer vi om, at der skulle se ud?

Sangen er skrevet af  Christina Gramstrup Madsen og Ruben Junge (MGK Midtvest i Holstebro):  ”Sange til verden har været en spændende, men svær og anderledes proces. Vi er begge mest vandt til at skrive hver for sig. Men det har været sjovt at skrive med hinanden, fordi vi er ret forskellige sangskrivere ellers”.