RETHINK Folk Music

Arrangør:
Kulturskolen Skanderborg

Kontaktperson:
Jens-Ulrik Kleemeyer
jens-ulrik.kleemeyer@skanderborg.dk

Hjemmeside:
http://www.rethinkfolkmusic.dk

Kort projektbeskrivelse:
Et nyt projekt skal gøre elever på musik- og kulturskoler til musikarkæologer i deres eget lokalområde.

RETHINK Folk Music er støttet af
Fonden Aarhus 2017 og ROSA – Dansk Rock Samråd, og er indtil videre et samarbejde mellem museer og musik- og kulturskoler i bl.a. Aarhus, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Holstebro og Struer kommuner, samt i Norge, Sverige, Letland, Polen og Frankrig.

Lang projektbeskrivelse:
Folkemusikken i Danmark er spillevende, og blandt børn og unge er der en voksende interesse for den musik, der bygger på traditioner og vores fælles rødder. Vi har en kæmpe velbevaret nationalskat af folkemusikalsk nodemateriale, og det er dette repertoire, der nu bliver støvet af, når projektet RETHINK Folk Music sender elever ud som musikarkæologer. Idéen er at åbne de unges øjne for deres egen kulturarv og at sætte denne i en nutidig ramme.

Som et led i kulturhovedstadsprojektet Aarhus 2017, som har fået overskriften RETHINK, har projektet til hensigt at gentænke og gendigte folkemusikken ved at anvende historisk materiale fra Midtjylland i nutidige rammer. Desuden plantes folkemusikken ud i museer og byrum for at levendegøre og legemliggøre en kultur, som mange stadig har til gode at opleve på egen krop.

”De traditionelle melodier og sange tilhører os alle, men det er langt fra alle, der ved hvor stort et repertoire, vi rent faktisk har. Med RETHINK Folk Music får eleverne hjælp til at dykke ned i arkiver og samlinger. De melodier og sange, de finder frem til, skal de både spille og arrangere. På den måde får de unge en fornemmelse for deres egen kulturarv, ligesom det også giver museerne en mulighed for at formidle den del af historien på en levende måde,” siger Julie Heebøll Clausen, Kulturskolechef på Skanderborg Kulturskole og projektansvarlig for RETHINK Folk Music.

Projektet arrangerer workshops, stævner, rejser, og melodi-udvekslingsleje, som alle sætter fokus på forskellige former for lokal folkemusik.

Samarbejdspartnere:
Struer Musikskole
Holstebro Musikskole
Kulturskolen Viborg
Den Kreative Skole i Silkeborg
Kulturskolen Skanderborg
Musikskolen Laura i Aarhus
Museum Skanderborg
Holstebro Museum
Museum Silkeborg
FolkbookinGyngen
ROSAs folkemusiksekretariat
Ethno Danmark
Maison des Arts (Frankrig)
Community Culture Center of Oleśnica (Polen)
The Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania (Letland)
Skolenu Pils (Letland)
Cesis Music Secondary school named after Alfreds Kalnins (Letland)
Kulturskolen i Ås (Norge)
Verdal Kulturskole (Norge)
Hammerfest Kulturskole (Norge)
Umeå Musikskola (Sverige)

  • 1
  • 1.4 K

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre projekter

Translate »